Mauritius, paradijs voor actievelingen

Reisgegevens
Long Beach
Mauritius

Tekst: Dennis Trottard

Even voorbij de evenaar, op bijna 10.000 km van Brussel, ligt Mauritius. Het eiland baadt in de blauwe wateren van de Indische Oceaan. We bevinden ons op een kleine 900 km ten oosten van Madagaskar. Het paradijs – zo belooft de brochure – ligt in Afrika.

Mauritius is met zijn 2000 km2 bijna net zo klein – of zo groot – als de provincie Vlaams-Brabant. De bevolkingsdichtheid is ook vergelijkbaar; er wonen ruim 1,3 miljoen inwoners en dat maakt van Mauritius het dichtst bevolkte land in Afrika. Als dat al niet ontmoedigt, dan misschien het Mauritiaanse ‘taalprobleem’. Nagenoeg iedereen spreekt er Frans en/of het Mauritiaanse Creools, maar Engels is de officiële landstaal. Nog meer potentiële handicaps: men rijdt er links en vanuit Brussel zijn er geen rechtstreekse vluchten. Hoe lang het vliegen is? Iets minder dan – slik – 12 uren vanuit Parijs. En toch leeft men hier grotendeels van het toerisme. Dé troef: Mauritius claimt het paradijs op aarde te zijn en de hotelindustrie zet er heel zwaar op in.

Het langste strand
We geven het toe: Loving You was de laatste paar jaren maar liefst zes of zeven keer op Mauritius. We zijn dus officieel verslaafd. Mauritius is voor ons inderdaad het paradijs en de vlucht van bijna 12 uren nemen we er graag bij. Eigenlijk begint de vakantie al aan boord van het vliegtuig van Air Mauritius. Je vliegt in de vooravond vanuit Parijs (met Air Mauritius) en het vriendelijke boordpersoneel doet er alles aan om de uren te laten voorbijvliegen. Een paar drankjes, verzorgd avondmaal, een filmpje en dan een paar uurtjes slapen; voor je het beseft land je de dag nadien in de vroege ochtend op het tarmac van de Mauritiaanse internationale luchthaven. Van daaruit is het maximaal een uurtje rijden – het eiland is niet groot – naar het hotel van jouw keuze. Nog geen keuze gemaakt? Wij checkten voor de gelegenheid in in Long Beach, een gloednieuw hotel aan de oostkust. De Mauritiaanse hotelgroep Sun Resorts Ltd opende er namelijk zijn vijfde hotel: Long Beach. De groep heeft nu vier hotels op Mauritius, waaronder het prestigieuze vijfsterren-luxehotel Le Touessrok, en een schitterend resort op de Malediven: Kanuhura.

Met het nieuwe Long Beach mikt de groep duidelijk op een jong en actief publiek. Het strakke concept is van de hand van een Zuid-Afrikaanse architect. Hij heeft ernaar gestreefd om zowel de stedelijke drukte als de rust aan de kust te combineren met de natuurlijke ‘vibe’ van de natuur. De rust vinden we vooral terug op het lange strand, het langste hotelstrand op Mauritius, naar verluidt. De manager berekende dat voor elk van de 255 kamers of suites 109 m2 strand beschikbaar is, en dat is naar Mauritiaanse hotelnormen indrukwekkend. De gezellige drukte, zeg maar ‘buzz’, vinden we terug op de centrale marktplaats, waar quasi alle bars en restaurants gelegen zijn. Slim bekeken, want wie ’s middags of ’s avonds een van de restaurants of bars wil bezoeken, hoeft maar naar de ‘plaza’ te komen en om daar een definitieve keuze te maken: lokale keuken, Italiaans, Chinees, Japans of verzorgde hapjes en snacks in een van de bars op de plaza of het nabijgelegen strand.

Over de concepten van de restaurants is overigens goed nagedacht. Wie Japans, Chinees of Italiaans gaat eten, wordt ondergedompeld in de typische sfeer van het land zelf. Neem plaats in Hasu, het Japanse restaurant, en je vergeet op slag dat je in een resort vertoeft. Zelfs in het restaurant kun je variëren. Een avondje tepan yaki bijvoorbeeld en op een andere avond aanschuiven aan de sushibar. Idem dito voor de andere restaurants: ze zijn allemaal gebouwd om optimaal te genieten van de gastronomische gerechten die er worden geserveerd. En daarna? Naar de plaatselijke disco – nog steeds aan de plaza – die open blijft tot de laatste de dansvloer verlaat.

Weg van de plaza liggen de gastenkamers. Het domein is zo’n 24 hectare groot en is als een combinatie van gezellige stad en park ingericht. Wie van de kamer naar het restaurant, het strand of het sportterrein wil, wordt verplicht te gaan wandelen door de keurig aangelegde tuinen. Men laat ons verstaan dat er maar liefst 500.000 planten, inclusief (palm)bomen, werden aangeplant. Indrukwekkend.

Zicht op zee
Er zijn 116 standaardkamers en 108 superiorkamers van respectievelijk 60 en 64 m2, allemaal met zicht op zee. De inrichting van de kamers is ongeacht het type nagenoeg identiek. Alle gebruikelijke vijfsterrenluxe is voorzien: airco, 42 inch lcd-tv, wifi, iPod dock, kluis, wekkerradio, goed gevulde minibar, koffie- en theefaciliteiten en behoorlijk wat kastruimte. Roomservice is 24 uur op 24 beschikbaar. De minimalistische inrichting en het gebruik van lichte natuurtinten is van die aard dat je bewust de grote ramen openschuift en de natuur als het ware binnen laat komen. Een zitbank en ligstoelen op je eigen terras nodigen uit om te luieren en te luisteren naar de zee iets verderop.

Zoals gezegd, mikt Sun Resorts met Long Beach vooral op actieve hotelgasten. Zwemmen kan in het hoofdzwembad van ruim 1400 m2 of op het hoger gelegen kleine zwembad van 343 m2. De grillige vorm van het zwembad laat toe om min of meer in privacy aan het zwembad te zonnen. De bediening is alomtegenwoordig – ook op het lang strand – om u op uw wenken te bedienen. Of u gaat zelf aan de bar zitten om de lekkerste cocktails te ontdekken. Het hoger gelegen overloopzwembad is voor de echte zonnekloppers. Van hieruit kijk je uit over de zee en het strand. Jawel, het paradijs ligt hier letterlijk aan jouw voeten.

Ook aan het strand kun je kiezen tussen niksen en sporten. Waterskiën, windsurfen, duiken, snorkelen, kajak, vissen, paragliding, het is allemaal voorhanden. Maar behalve watersport kun je ook talloze andere sporten beoefenen: tennis, badminton, tafeltennis, aerobic, fitness, petanque, voetbal, volleybal, boogschieten, joggen, fietsen, en nog veel meer.

Kortom, de verveling zal niet snel toeslaan in Long Beach. En het hotel is groot genoeg om er in de anonimiteit te verdwijnen met z’n tweetjes.

© Sanoma Regional Belgium NV - Disclaimer - Privacy - Wedstrijdreglement- Contact: info@lovingyou.be