Athene: oudheid is hip

Reisgegevens
Athene
Griekenland

Tekst: Bart De Landtsheer

Griekenland is een populair vakantieland. Maar niet omwille van zijn hoofdstad Athene. Geheel onterecht vinden wij. We trokken naar een van de boeiendste kosmopolitische metropolen van Europa.

Athene bereik je het makkelijkst met een rechtstreekse vlucht vanuit Zaventem. Wij kozen voor SN Brussels Airlines en vertrokken ’s ochtends om 9.30 vanuit Brussel om kort na de middag aan te komen op de luchthaven nabij Athene. Daarna ben je per taxi op 30 à 45 minuten in het centrum van de stad. Alternatief is de metro maar met koffers is dat niet altijd even handig…

Aan hotels geen gebrek al dien je vooraf toch goed te informeren naar de geboden luxe. Neem voor je huwelijksreis een sterretje meer want een sterretje minder kan je vakantie in Athene al gauw vergallen. Wij kozen voor de Hilton op wandelafstand van het centrum van de binnenstad. Niet meteen het hotel waar je als pasgehuwd koppel aan denkt, maar de Hilton in Athene is dan ook een speciaal geval. Onze aandacht werd getrokken door een artikel in de Sunday Times. In een overzicht van ’s werelds mooiste skybars, prijkt Hilton’s Galaxy-bar namelijk in de top 10. De Galaxy-bar is een openluchtbar op de bovenste verdieping van de Athens Hilton. We kunnen de Sunday Times in hun keuze geen ongelijk geven want vanaf de Galaxy-bar is het zicht inderdaad spectaculair. Bij helder weer kun je zelfs het eiland Aegina (25 km uit de kust) zien. Behalve spectaculaire vergezichten staat de bar in gans de wereld bekend om zijn goede muziek; ze hebben zelfs een eigen cd-label. Lokale celebrities – maar ook ingevlogen beroemdheden – zetten de Athens Hilton graag op hun agenda want het is ‘the place to be’. Over het hotel zelf niets dan lof: verzorgde kamers, luxueuze suites met fantastisch uitzicht, uitstekende restaurants binnen en buiten (ondermeer op het dak), winkeltjes, een aangenaam buitenzwembad, verzorgde fitness, gevarieerde wellness-mogelijkheden enzovoorts.

Andere aanraders zijn ondermeer het klassieke maar bijzonder romantische King George Palace. Centraler dan dit hotel bestaat niet want de King George bevindt zich op het drukste en meest bekende plein van Athene: Syntagma. Toegegeven, aan de andere kant van het plein bevindt zich het legendarische Hotel Grande Bretagne. Minstens even luxueus en uiteraard net zo goed gelegen.

Acropolis bij zonsondergang
Wie graag wandelt en winkelt – of omgekeerd – is in Athene op het juiste adres. In de buurt van het Syntagmaplein vind je de meest bruisende winkelstraten. Wie graag winkelt in een zogeheten ‘department store’ moet in deze buurt naar het Attica shoppingcenter, naar eigen zeggen de grootste department store in Griekenland. Wie liever door kleine straatjes kuiert, zoekt Plaka op (zie verder) en als het wat meer ‘high end’ mag zijn, trek je naar het nabijgelegen Kolonakiplein (en omliggende straten). Alles bevindt zich op wandelafstand van elkaar en er zijn voldoende terrasjes die je als tussenstop kunt inlassen.

Uiteraard kun je in Athene niet om de ‘oudheid’ heen. Wie in geschiedenis is geïnteresseerd, wandelt hier van het ene hoogtepunt naar het andere. De Acropolis beklimmen (156 meter hoog) is een must voor wie wil proeven van de Griekse oudheid. Tijdens de wandeling naar het Parthenon bovenop de Acropolis kom je langs talloze bezienswaardigheden die een inzicht geven in de oudheid. Koop een goede stadsgids voor je vertrekt en stippel een paar wandelroutes uit. Tip: vertrek vanaf Plaka als je via kleine kronkelende straatjes en strategisch gelegen terrasjes naar de top van de Acropolis stapt.

Wie de stad liever doelloos doorkruist, doet er goed aan een paar specifieke wijken op zijn to-do lijstje te zetten. De buurt van Syntagma bijvoorbeeld is een aanrader maar ook het eerder genoemde Plaka mag je beslist niet overslaan. Plaka mag dan verdacht veel weg hebben van een touristtrap, de kleine straatjes van Plaka laten niemand onberoerd. Je kunt hier de grootste rommel kopen of opzichtige namaakgoederen maar je kunt hier ook gewoon je ogen de kost geven. Eten kun je nagenoeg overal in Plaka en laat je voor de lol een tafel aansmeren door zo’n overenthousiaste Griekse ober die druk gesticulerend klanten lokt. Duur is het niet en de lokale gerechten, zoals een heerlijke moussaka, zijn over het algemeen best lekker. Maar vergeet ten allen tijde niet dat Plaka enkel en alleen overleeft op toeristen. Je eet met andere woorden elders veel beter.

Een andere wijk die je zeker moet doorwandeld hebben, is de omgeving van Piraeus (de haven van Athene). Vanuit het centrum is het relatief ver stappen maar met de metro ben je er in een wip. Piraeus is de plaats van waaruit tientallen boten dagelijks naar de nabijgelegen eilanden vertrekken. Sommige eilanden kun je perfect op een dag bezoeken; ideaal voor wie heel even weg wil uit het drukke Athene. Tickets voor zo’n boottocht koop je op quasi elke straathoek. Zelfs in een impulsieve bui kun je in Piraeus een ticket kopen om tien minuten later al op weg te zijn naar Aegina, Poros, Hydra om maar een paar nabijgelegen eilanden te noemen. Wie de typische blauwwitte huisjes wil zien tegen een achtergrond van een blauwe zee en dito lucht, moet beslist de overzet overwegen.

Combineer jouw citytrip met een eilandje en je bent gegarandeerd een unieke ervaring rijker.
 

© Sanoma Regional Belgium NV - Disclaimer - Privacy - Wedstrijdreglement- Contact: info@lovingyou.be